Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą, kremem i bitą śmietaną

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą, kremem i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 27306

Jedyne w swoim rodzaju;)

Składniki

  • jasny biszkopt
  • brzoskwinie: *1 puszka brzoskwiń
  • *2 szkalnki wody
  • *3 galaretki brzoskwiniowe
  • nutella: *1duża nutella
  • *1 szkalnka czekoladowych płatków na mleko
  • krem: *3/4l mleka
  • *1 szklanka cukru
  • *3łyżki mąki pszennej, *3łyżki mąki ziemniaczanej
  • *2 żółtka
  • *3 cukry waniliowe
  • *1 margaryna
  • bita śmietana: *2 niepełne szkalnki mleka
  • *2 śnieżki
  • *2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt, przekroić na pół.

  2. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Zagotować wodę z odrobiną soku z brzoskwiń, rozpuścić galaretki. Tężejącą galaretkę połączyć z brzoskwiniami. Odstawić w chłodne miejsce, gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem.(Zamiast brzoskwiń można użyć wiśnie z kompotu z galaretka wiśniową).

  3. W kąpieli wodnej rozpuścić nutellę, wsypać czekoladowe płatki na mleko. Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić w lodówce.

  4. Krem: Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka utrzeć żóltka z mąkami, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Utrzeć margarynę na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Krem wyłożyć na zastygniętą nutellę.

  5. Śnieżki ubić z zimym mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijać przez pół minuty. Bitą śmietanę wyłożyć na krem, posypać kakao lub startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wika07 27 listopada 2010 Ja juz przepis sprawdzilam i jednym slowem REWELACJA!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 11 października 2010 to są moje smaki szczególnie ta bita śmietana

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

efa74 20 marca 2010 zrobiłam, totalna bomba kaloryczna , pracochłonne, bardzo słodkie i zarazem smaczne , polecam na przyjęcia , ponieważ jest bardzo eleganckie i robi wrażenie - a''la torcik,

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lula21 01 marca 2010 Moi drodzy bardzo się cieszę że ciacho się podoba;)pozdrawiam serdecznie;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

atus2 01 marca 2010 mi tez sie podoba ten przepis napewno wyprobuje na świeta:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 marca 2010 Pysznie wygląda i jest w ulubionych.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 28 lutego 2010 ooo jaaakie piękne ciacho!!! i sympatyczny przepis. do ulubionych! dam znać kiedy je zrobie, oczywiście nie wątpie w to, że będzie przepyszne

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 28 lutego 2010 ale pysznie wygląda..a jak smakuje ;)
dodam do ulubionych bo z pewnością je zrobie

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń