Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe

Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe

Autor: zewaewa

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 115

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 79

Dziś proste a jakie smaczne ciacho. Biszkopt przełożony masą budyniową a do tego brzoskwinie zalane galaretką. Ciasto idealne nawet na komunię bo przecież sezon komunijny w pełni. Ale każda okazja jest dobra aby zjeść kawałek smacznego ciasta.

Składniki

  • biszkopt :
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szk cukru
  • masa :
  • 1 l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • galaretka :
  • 2 galaretki krystaliczne cytrynowe
  • 750 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek.
    Obie mąki przesiać.
    Białka ubić a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
    Potem nadal miksując dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
    Gdy żółtka się połączą z pianą porcjami dodawać mąkę ale mieszać delikatnie rózgą.

  2. Gotową masę wyłożyć do formy o wymiarach 34 x 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
    Biszkopt piec 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.


  3. 3/4 mleka zagotować a w reszcie wymieszać budynie z cukrem.
    Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać aby nie było grudek.
    Gotować chwilę, dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i wystudzić.
    Utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń, mieszać do gładkiej konsystencji.

  4. Galaretki wymieszać, wystudzić.
    Studzić i zostawić do momentu lekkiego stężenia.

    Biszkopt przekroić na dwa placki, nasączyć sokiem z brzoskwiń.
    Pierwszy placek położyć w formie, wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek.
    Brzoskwinie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką.
    Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń