Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2337

Dodano:

Odsłon: 510

Za oknem piękna pogoda! Aż się chce wyjść posiedzieć w ogrodzie lub na balkonie ;) Oczywiście najlepiej to zrobić w towarzystwie kawy i pysznego ciasta. Ciasto cappuccino będzie idealne na taki dzień. Jest puszyste, lekkie i do tego przepyszne.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • Pianka cappuccino:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 8 łyżek cappuccino
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Pianka śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w około 100 ml gorącej wody
  • gorzka czekolada do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 33 cm x 24 cm

    Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i dodajemy kawę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 5 jajek powinien być gotowy po około 25 – 30 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dużo lepiej się go kroi. Zimny dzielimy na pół.

  2. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cappuccino. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

  3. Żelatynę do pianki śmietankowej również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki), zostawiamy do wystudzenia i postępujemy dokładnie tak jak wcześniej. Czyli, kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

  4. Ciasto delikatnie pączujemy kawą i smarujemy dokładnie pianką cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, który pokrywamy pianką śmietankową. Całość posypujemy tartą czekoladą i pozostawiamy do schłodzenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 maja nie za co przepraszać :) chochliki lubią tu buszować :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 maja chciałabym zapytać o ilość żelatyny - w jednej piance są 4 łyżki,a w drugiej 4 łyżeczki na taką samą ilość śmietany? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 maja Nie pozostaje nic innego, jak zrobić ... cappuccino i delektować się pysznościami :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń