Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cappucino

Ciasto Cappucino

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 473

Dodano:

Odsłon: 1695

Przepis od mojej szwagierki. Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje :)

Składniki

  • Biszkopt
  • MASA:
  • 1,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 serki waniliowe
  • 0,5 szklanki mleka w proszku
  • kawa cappuccino
  • migdały/czekolada
  • paczka biszkopcików (języczki lub okrągłe)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw upiec jasny biszkopt - polecam przepis na mój biszkopt, który zawsze się udaje :) - https://smaker.pl/przepis-biszkopt-z-octem-zawsze-udany,102686,wanilia88.html

  2. Teraz masa: Cukier i jajka należy ubić na parze - do garnka wlać wodę, zagotować, następnie miskę ze składnikami ustawić nad gotującą się wodą i ubijać ok. 10 minut, tak aby uzyskać puszystą pianę. Pod koniec ubijania podkręcić ogień, aby masa zgęstniała. Masę zostawić do ostygnięcia.

  3. Następnie utrzeć masło, powoli dodawać ostudzoną masę jajeczną, potem serki waniliowe i na końcu mleko w proszku. Należy uważać, aby masa nie zważyła się.

    W kawie cappucino (lub dowolnej innej, może być z dodatkiem, np.: rumu) namoczyć małe biszkopciki, nie za długo, żeby nie były zbyt miękkie.

    Na upieczony biszkopt (można nasączyć go alkoholem) wyłożyć warstwę masy, potem biszkopciki nasączone kawą i resztę masy. Na wierzchu można udekorować prażonymi migdałami lub startą czekoladą.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń