Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6689

Dodano:

Odsłon: 4099

Proste ciasto ucierane z makiem. Dodatek skórki cytrynowej sprawi, iż będzie w smaku orzeźwiające. Zamiast cytryny możemy użyć pomarańczy. Ciasto jest puszyste i wilgotne. U mnie udekorowane lukrem, ale można je tylko oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 150g masła lub margaryny,w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki suchego maku
  • Na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło miksujemy z cukrem i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Na końcu dodajemy mak i miksujemy.
    Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45-50 minut (do suchego patyczka).

    Lukier: cukier wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny i wodę i ucieramy całość do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukrem polewamy wyjęte z formy i przestudzone ciasto.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń