Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 12316

Wczoraj ogladalam program *Doradca Smaku* i nabralam ochoty na ciasto czekoladowe, przypomnialam sobie, ze kilka lat temu korzystalam z bardzo podobnego przepisu. A wiec zajrzalam do szuflady z notatkami i oto wypiek:) Jezeli ktos lubi ciasto czekoladowe to powiem Wam, ze to prawdziwa poezja smaku!

Składniki

  • 120g masla
  • 250g gorzkiej czekolady, moja miala 60% kakao
  • ok 100-120g cukru (im wieksza zawartosc kako tym wiecej cukru nalezy dac, ja dalam 120g)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 lyzki maki
  • 1 lyzka cynamonu
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej w tym celu nalezy polamac ja na kawalki i wrzucic do metalowej miski wraz z maslem. Miske ustawic na garnku z gotujaca sie woda. Wode nadal gotowac na wolnym ogniu, a czekolade wraz z maslem co chwile przemieszac. Powtarzac ta czynnosc do calkowitwgo rozpuszczenia sie czekolady i polaczenia w jednolita mase wraz z maslem.
    Rozpuszczona czekolade delikatnie przestudzic.

  2. W tym czasie oddzielic zoltka od bialek. Do zoltek dodac polowe cukru i ubic na puszysta, jasna mase. Dodac je do przestudzonej masy czekoladowej, delikatnie wymieszac lyzka. Dodac make i cynamon i rowniez mieszajac, polaczyc z masa.

  3. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli, dodac druga polowe cukru i dalej ubijac, az calosc bedzie sztywna. Piane dodawac etapami do masy czekoladowej delikatnie mieszajac.
    Tak przygotowane ciasto wylewamy na wylozona papierem keksowke. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni pieca i pieczemy ok 40-45 minut.
    Nie mozemy sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest w srodku dopieczone poniewaz bedzie ono w srodku nadal klejace. Ciasto dojdzie podczas stygniecia, ale pozostanie w srodku wilgotne, a z zewnatrz bedzie bardzo kruche i sztywne.
    Po wylaczeniu pieca pozostawiamy w nim ciasto na ok 15 min. aby doszlo.
    Po wyjeciu z pieca posypujemy je cukrem pudrem.
    Goraco polecam i zycze smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 28 lutego 2014 ....juz nawet okrysza nie ma, ciasteczko pyszne i b.czekoladwe

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 22 lutego 2014 Mmm,wyglada Bosko!, ale czy tylko 2 lyzki maki,pozdrawiam,jutro zabiore sie za nia,haha Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń