Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 341

Dodano:

Odsłon: 20039

Czasami trzeba osłodzić sobie życie. Najlepiej ciastem czekoladowym z bitą śmietaną - czy może być coś lepszego? :)

Składniki

  • - pół tabliczki czekolady
  • - pół kubka kwaśnej śmietany
  • - 1 śmietana kremówka (250)
  • - 2 szklanki mąki
  • - 2 łyżki cukru pudru
  • - 1/2 szklanki cukru brązowego
  • - 1/4 szklanki cukru zwykłego
  • - 3 łyżki kakao
  • - 1 łyżeczka sody
  • - szczypta proszku do pieczenia
  • - 1/4 kostki masła
  • - 2 jaja
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczam czekoladę z kwaśną śmietaną i brązowym cukrem. Mąkę mieszam z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Zmniejszam obroty i dodaję powoli mąkę. Łączę z czekoladową masą a na koniec z ubitymi na sztywno białkami. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach. W mikserze ubijam kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę. Ciasto kroję na pół i wypełniam bitą śmietaną. Górę zdobię przy użyciu szprycy cukierniczej - wkładam do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

isia1968 12 kwietnia 2016 pół kubka kwaśnej śmietany - jaka pojemność tego kubka????????????

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kama2002 30 stycznia 2013 Piękne ciacho!Do ulubionych. Pozdrowienia:))))!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 07 stycznia 2013 Narobiłaś mi ochoty;)Będzie na niedzielę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 07 stycznia 2013 Od razu biorę do ulubionych.Wygląda przeapetycznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń