Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 11633

Pyszne i proste

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć w szklance ze szczyptą soli i cukru. Całe jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Dodać mąkę, jak zgęstnieje dolewać zagrzane mleko. Na końcu dodać olej lekko mieszając. Odstawić mniej więcej na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość przełożyć do nasmarowanej i obsypanej bułką tartą foremki o średniej wielkości. Wierzch placka można posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą (1 łyżka) najlepiej pędzelkiem, wtedy ładnie wygląda

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 * ok 45 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń