Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe inaczej

Ciasto drożdżowe inaczej

Autor: wiana

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 7

Dodano: 29.09.2010

Odsłon: 17111

Polecam bardzo proste do zrobienia ciasto drozdżowe ,które zawsze pysznie wychodzi niezaleznie od kulinarnych umiejetności :-)))

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Całe jaka i cukry utrzeć mikserem

  2. Do utartej masy pokruszyć drożdze i zalać ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem

  3. Odstawić na 6-8 godz np na noc

  4. Dodać mąke z solą i intensywnie wyrabiać ok 20min

  5. Przełożyc na wysmarowaną głęboką blachę ok 25/40 , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecia.

  6. Poukładać wypestkowane sliwki /inne owoce lub ser/, lekko posłodzić i ozdobić kruszonką /1/2masła,1szkl.maki,1/3szkl.pudru,1łyz.proszku do piecz./

  7. Piec ok.30min w temp. 160-180 st

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń