Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe najprostsze i pyszne!

Ciasto drożdżowe najprostsze i pyszne!

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 1520

Dodano: 18.04.2017

Odsłon: 1704

Ciasto drożdżowe przygotowuję od wielu lat, na różne sposoby i w różnych wariantach. Dziś przedstawiam wariant ciasta bardzo łatwy do przygotowania, taki, który zawsze się udaje. Na początek zaczyn drożdżowy dojrzewa przez noc w lodówce, trzeba więc przystąpić do przygotowania ciasta na dzień przed pieczeniem.

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub torebka cukru wanilinowego
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne, jeśli unikasz zwierzęcego)
  • 1 szklanka oleju o neutralnym smaku – ja użyłam oleju z pestek winogron
  • 500 g mąki (użyłam standardowo jasnej orkiszowej, ale może być i pszenna, jeśli jadasz pszenicę)
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła, może być masło klarowane
  • 100 g cukru
  • wanilia/cukier wanilinowy
  • mała szczypta soli
  • 175 g mąki orkiszowej (lub pszennej, najlepiej krupczatki)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczyn drożdżowy nie wymaga od Ciebie wiele pracy, musisz tylko przygotować go na dzień przed pieczeniem i przechować przez noc w lodówce. W tym celu pokrusz świeże drożdże do sporego naczynia. Ja użyłam słoja o pojemności 1 litra. Na drożdże wsyp cukier, dodaj pastę lub cukier waniliowy, wbij całe jajka, a następnie wlej mleko i olej. Nie mieszaj! Naczynie przykryj i odstaw na noc do lodówki.

  2. Zaczyn dodaj do mąki z solą. Wymieszaj i zagnieć ciasto mikserem (lub ręcznie), aż składniki ładnie się połączą. Ciasto jest dość rzadkie i tak ma być.

  3. Pozostaw w misce do lekkiego wyrośnięcia, na kilkanaście minut. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąble, możesz wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, ale pamiętaj – nie poganiaj go! Czas trwania kolejnych faz zależy od żywotności drożdży.

  4. Poukładaj na cieście wybrane owoce świeże, konserwowane lub mrożone, a gdy ponownie trochę podrośnie (trwa to zazwyczaj około pół godziny) – całość ciasta z owocami posyp kruszonką.

  5. Składniki kruszonki wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki. Kruszonką posyp ciasto drożdżowe i jeszcze na chwilę pozostaw do wyrośnięcia. Blachę z plackiem wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę 175 stopni, grzanie góra i dół. Piecz przez około 30-40 minut od momentu rozgrzania się piekarnika (warto sprawdzić patyczkiem).

  6. Wystudź (babcie zawsze ostrzegały, że od ciepłego ciasta drożdżowego może rozboleć brzuch) i zjadaj ze smakiem oraz częstuj rodzinę i gości zwabionych cudownym zapachem do Twojej kuchni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń