Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe pyszne

Ciasto drożdżowe pyszne

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 400

Dodano:

Odsłon: 22430

Długo szukałam przepisu na ciasto drożdżowe próbowałam wiele przepisów ten sprawdza się we wszystkich wersjach jako podstawa strucli i zwykły drożdżak z owocami najbardziej zaskakuje mnie to ,że długo utrzymuje świeżość .

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Stopić i schłodzić masło.Wsypać mąkę do miski,dosypać cukier i sól , zamieszać.Rozbełtać jajko i wraz z masłem wlać na brzeg mąki w misce. Podgrzać mleko do letniej temperatury, rozrobić w nim drożdże .Dodać do mąki i całość wyrobić szybko mikserem .W końcowej fazie wyrabia ciasto powinno być jednorodne i lepkie.

  2. Ciasto nakryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce , żeby wyrosło . Na strucle przygotowanie ciasta:

  3. Cienko posypać blat kuchenny mąką wyrabiać energicznie ciasto przez około 5 minut , gniotąc i uderzając o blat , aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić .Rozwałkować na prostokąt posmarować nadzieniem zwinąć ciasno. odstawić lekko do wyrośnięcia na 10 minut.

  4. Piekarnik 200 C piec około 35 minut .

  5. Natomiast jako placek ja wole gruby :) więc robię z dwóch porcji i zaraz po wyrobieniu nakładam do wysmarowanej dużej blaszki posypuje ulubionymi owocami dostępnymi oraz kruszonką .Jestem zmechanizowana więc wszystkie składniki daję do maszynki do pieczenia chleba najpierw płynne potem sypkie i wyrabiam przez 17 minut :)

  6. Podałam dokładna instrukcje wykonania bo tak jak Ja na początku ciasto drożdżowe było dla mnie czarną magią :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 15 stycznia 2013 Napewno wypróbuję Twój przepis,bo choć jestem z zawodu cukiernikiem,to ciasto drożdżowe nigdy nie wyszło mi takie jak bym chciała.Zobaczymy jak wyjdzie,pozdrawiam!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń