Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z borówkami

Ciasto drożdżowe z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2262 Ocena: 14040

Dodano:

Odsłon: 1215

Ciasto z tegorocznym borówkami.

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Mleko 120 ml
  • Margaryna 100 gram
  • Żółtka jaja 4 szt.
  • Drożdże 30 gram
  • Cukier 4 łyżki
  • Olej 1 łyżka
  • Sól ½ łyżeczki
  • Spirytus 1 łyżka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie(małe)
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Borówki ½ kg
  • Tłuszcz do formy
  • Składniki na kruszonkę:
  • Margaryna 100 gram
  • Cukier 100 gram
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie(małe)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie kruszonki:
    Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręką i odstawić w chłodne miejsce.
    Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Drożdże wymieszać z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto(na końcu dodać rozpuszczona margarynę) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę dobrze wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami, wyłożyć rozwałkowane ciasto, wyłożyć borówki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 01 lipca Uwielbiam drożdżowe i borówki albo jagody do tego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń