Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1963

Dodano:

Odsłon: 8378

proste i smaczne

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzac. Mąkę przesiac, wsypac pokruszone drożdże. Dodac 1 łyżkę cukru i 100 ml mleka, wymieszac. Zaczyn przykryc, odstawic na 15 min. w ciepłe miejsce.

  2. Masło stopic, przestudzic, wymieszac z pozostałym mlekiem, wlac do zaczynu. Dodac jajko, pół łyżeczki soli, łyżkę cukru oraz skórkę cytrynową. Całośc wyrobic na gładkie ciasto, odstawic do wyrośniecia. Następnie przełożyc do wysmarowanej tłuszczem formy. Jabłka obrac, pokroic na cząstki, skropic sokiem z cytryny. Ułożyc na cieście. Posypac migdałami, rodzynkami (ja je wcześniej namoczyłam w wódce), 4 łyżkami cukru i cynamonem. Piec 40 minut w temp. 175 stopni, wystudzic. Można posypac cukrem pudrem.

  3. P.s. Przepis pochodzi z jakiejś starej "Przyjaciółki".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mari 21 kwietnia 2010 Tak ma byc :) Też pierwszy raz robiłam w ten sposób i trochę się cykałam czy coś z tego wyjdzie. Troszkę się później ciężko to ciasto wyrabia. Muszę przyznac, że pomogłam sobie na początku robotem, potem w ruch poszła ręka. Za to wyrosło jak należy, więc chyba wszystko ok. P.s. Nie jestem ekspertem w pieczeniu ciast. Działam metodą prób i błędów. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 21 kwietnia 2010 ciasto wygląda bardzo apetycznie tylko mam jedno pytanie bo z opisu wynika że zaczyn robisz z całej ilości mąki ja zazwyczaj używam 1 lub 2 łyżek nie wiem czy to jakiś błąd w opisie czy tak poprostu ma być.pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń