Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 895

Dodano:

Odsłon: 2358

Z czym podajecie drożdżowe ciasto - z konfiturą czy może szklanką ciepłego mleka?

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 szt. żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kruszonka: 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 60 g cukru
  • 6 kropli aromatu waniliowego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut aby zaczęły pracować.

  2. Wymieszać mąkę, pozostałe mleko i cukier, rozpuszczone, przestudzone masło, jajko, żółtka, sól oraz zaczyn drożdżowy. Mieszać łyżką lub mikserem przez 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.

  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosło na 30 minut.

  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę – wymieszać zimne, posiekane w kostkę masło, mąkę i cukier i rozgniatać w palcach aby powstały niewielkie kawałki ciasta.

  5. Kruszonkę wyłożyć na ciasto.

  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, piec przez 30-35minut lub do suchego patyczka, na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 08 grudnia 2016 drożdżóweczka...mniammm...z konfiturą oczywiście ;-))) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń