Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6689

Dodano:

Odsłon: 13472

Ciasto dyniowe jest tradycyjnie przygotowywane na Halloween i Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Ciasto ma konsystencję sernika, jest mocno wilgotne, na pysznym kruchym spodzie. Dynie z reguły kojarzą nam się ze strasznymi twarzami, które wycinamy na Halloween. Ale z dyni można przygotować najrozmaitsze rzeczy: zupy, ciasta, desery, marynaty, a nawet konfitury. Dynia jest bogata w potas i kwas foliowy dlatego warto ją jeść.

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120g masła
  • 25g masła orzechowego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Na masę dyniową:
  • 400g puree z dyni
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 3 jajka
  • 125g kremowego serka twarogowego typu Philadelphia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, pokrojone ma mniejsze kawałki masło oraz masło orzechowe i rozcieramy placami aż powstaną grudki. Dodajemy wodę i zagniatamy szybko ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto schładzamy w lodówce 60 minut.

  2. Masa dyniowa: aby uzyskać puree z dyni należy przekroić dynię na 4 części, oczyścić z pestek, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu i piec w 180 stopniach aż zmięknie (w zależności od grubości 30-60 minut). Po upieczeniu wybieramy miąższ ze skórki i miksujemy na puree. Po ostudzeniu miąższ można przechowywać w lodówce. Odmierzamy 400g do masy dyniowej.
    Przygotowujemy 2 miski: do jednej wlewamy schłodzone mleko, wbijamy jajka i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej umieszczamy serek, otartą skórkę z pomarańczy oraz 1/4 szklanki masy ze zmiksowanego mleka i jajek. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia składników.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na ciasto smarujemy masłem, dno i boki wyklejamy schłodzonym ciastem. Na ciasto wylewamy masę dyniową. Na masie dyniowej małą łyżeczką wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy 60 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka (u mnie 75 minut). Po wystudzeniu ciasto schłodzić. Można podawać z sosem toffi i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 13 sierpnia 2013 Super przepis, chętnie skorzystam! Mam jeszcze zapas dyniowego puree. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń