Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dyniowe to dosyć fajne połączenie niezbyt słodkiego musu dyniowego z bitą śmietaną i słodkim biszkoptem. Jeżeli ktoś nie przepada za bardzo słodkimi masami, to ta propozycja jest właśnie dla Niego. Takie typowe jesienne ciasto dyniowe możesz podać ze słodką posypką kokosową, gdyż dynia świetnie komponuje się z kokosem.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Ciasto dyniowe przygotowanie: Proponuje rozpocząć od przygotowania naszego musu z dyni, bo przy nim najdłużej schodzi. Dynie obieramy, usuwamy miąższ i pestki (możecie i ususzyć, potem można je wykorzystać do innych przepisów). Obraną dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy ją do miękkości, a następnie miksujemy na mus. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody i wlewamy do dyni. Całość mieszamy. Mus możemy dosłodzić, to już zależy od Was. Dynię zostawiamy do całkowitego wystudzenia, mus powinien być zimny, gdy będzie potrzebny. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy żółtka, nadal ubijając oraz mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i olej. Wymieszane ciasto wylewamy (część ciasta zostawiamy) na blachę (24 x 38 cm) wyłożoną papierem do pieczenia najlepiej natłuszczonym. Odłożone ciasto mieszamy z łyżką kakao i wylewamy na białe ciasto, robiąc zygzaki, po upieczeniu będzie ciekawy efekt. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni C. Międzyczasie przygotowujemy poncz. Cukier waniliowy rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Ciasto w piekarniku sprawdzamy patyczkiem, jeżeli stwierdzimy, że jest gotowe nie wyciągajcie od razu tylko najpierw, otwórzcie piekarnik i niech sobie tam poleży nawet do 10 minut, dopiero później wyciągamy i studzimy. Ostudzony blat przekrawamy na pół, biszkopt powinien wyjść bardzo pulchny, więc żeby go nie połamać do przecinania najlepiej użyć nitki. Przekrojone blaty nasączamy wcześniej zrobionym ponczem. Wystudzony mus z dyni wykładamy na dolny blat, nakrywamy górnym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w 1/4 szkl. wody i podgrzewamy do rozpuszczenia. Ciepłą wlewamy do śmietany. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Składniki posypki smażymy (Cukier i kokos smażymy na maśle), studzimy i posypujemy ciasto. Ciasto należy chłodzić w lodówce przez kilka godzin, w tym czasie śmietana i mus dobrze się zetną.