Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto jabłkowe z masą orzechową"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1811
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1811
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, 6 dag cukru, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schładzać ok. 30 minut. W tym czasie rozbić 1 jajko, oddzielić żółtko od białka.
Kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną, żółtkiem, 2 jajkami i 12 dag cukru. Dodać skórkę cytrynową i proszek budyniowy.
Jabłka obrać, pokroić na połówki. Wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Migdały wymieszać z 8 dag mielonych orzechów, dodać resztę cukru i białko, zagnieść gładką masę. Wypełnić nią miejsca po gniazdach nasiennych.
Blachę posmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Ponakłuwać widelcem. Posypać resztą mielonych orzechów.
Na tym ułożyć jabłka przeciętą stroną do dołu. Polać masą śmietanową, posypać płatkami orzechów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 45 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu placka położyć porcje konfitury.Źródło: Życie na gorąco