Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowe a,la latte macchiato

Ciasto kawowe a,la latte macchiato

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 3171

Przepis dostałam od dobrej znajomej właśnie go wypróbowałam i ciasto okazało się bardzo fajne do kawki na weekend:)

Składniki

  • 4 jajka
  • 2/3szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa
  • 200g masła miękkiego
  • 1/2 szkl.cukru pudru
  • 400g serka waniliowego
  • 2 szkl.mleka w proszku
  • ok.2 paczki małych biszkoptów
  • kakao do posypania
  • 350ml. mocnej kawy
  • 150ml.likieru kawowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka nie przestając ubijać,Dodajemy wodę,olej mąkę proszek do pieczenia i kakao.Teraz wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy na blachę(26x26) pieczemy ok 30-35 min w 180st.Pop przestudzeniu przekroić na dwa blaty.Zaparzyć kawę jak wystygnie dodać likier kawowy dobrze wymieszać.Nasączyć blaty.
    Masa:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę.Dodać serek(ja kupiłam serek homogenizowany z kawałkami wanilii)i mleko w proszku(było kiedyś takie w niebieskim opakowaniu najlepsze)Dobrze zmiksować na gładki krem.

  2. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 masy i biszkopty namoczone w ponczu kawowym posypujemy przez sitko kakaem.Teraz trudniejsza część ciasta drugą połówkę smarujemy połową pozostałego kremu i nakładamy na biszkopty(ja zostawiłam spód na papierze do pieczenia i wtedy łatwiej nałożyć równo aby biszkopty się nie przesunęły).Teraz wierzch blatu ponczujemy.

  3. Wykładamy pozostały krem układamy biszkopty namoczone w ponczu oprószamy kakao.

  4. Wstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie możemy podawać:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń