Do góry

Desery Przepis na:

cIASTO kRUCHE Z rABARBAREM

cIASTO kRUCHE Z rABARBAREM

Autor: wesolutka

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 05.05.2010

Odsłon: 9374

Wychodzi każdemu, nawet początkującemu, szybkie

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 3 szklanki mąki, szklankę cukru pudru, 3 łyżki śmietany, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy wsypać na tortownicę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbić na tortownicę, białka do garnka. Zagnieść ciasto i wsadzić na 30 min do zamrażarki.

  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i dusić na małym ogniu przez ok 5 minut. Dodać łyżkę bułki tartej i 2 łyżki cukru (lub do smaku).

  3. białka ubić na pianę, dodać pozostały cukier (ok. pół szklanki) i pół torebki kisielu (w proszku).

  4. Wysmarować blachę margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na blaszce, poprzebijać widelcem. Wyłożyć rabarbar a potem warstwę piany. Na pianę zetrzeć na tarce (duże oczko) pozostałą część ciasta.

  5. Piec przez ok. 40 min w temp. 180 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń