Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto łaciate

Ciasto łaciate

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 67131

smaczne, słodkie i bardzo czekoladowe... ;)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt. Oddzielamy żółtka, ubijamy białka. Gdy będą już sztywne dajemy cukier jeszcze chwilę ubijając. Dodajemy resztę składników tj. mąki (kopiate łyżki), ojej, ocet,proszek. Odlewamy połowę ciasta do miseczki do pozostałej części wlewamy żółtka i sypiemy kakao. Na blaszkę wylewamy ciasta równocześnie tworząc wzorki z ciasta białego i czekoladowego. Wkładamy do nagrzanego wcześniej do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 min. Po wystudzeniu kroimy na 2 części i przedładamy masami. Masa I. 2 łyżki masła rozgrzewamy, dodajemy do niego 4 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy pozostawiając jeszcze ok minuty na ogniu. Na chwilkę ściągamy z kuchenki, powoli wlewamy 1 szklankę mleka ciągle mieszając. Dodajemy 3 łyżki cukru i znów stawiamy na ogień. Dokładnie mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i zgęstnieje. Studzimy. Pół kostki margaryny ucieramy dodając po łyżce budyniu. Smarujemy nią pierwszą część ciasta. Masa II. Pół kostki margarynę ucieramy z 250g kremu czekoladowego np. nutella. Ok. 2 łyżki masy zostawiamy na dekorację. ;) Resztę masy nakładamy na masę I i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostawioną częścią masy czekoladowej smarujemy wierzch i posypujemy siekaną białą czekoladą i gotowe. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hanuska86 10 sierpnia 2011 powinna być w sam raz bo moja akurat jest 35x22 ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kathleen 09 sierpnia 2011 Ciasto wygląda rewelacyjnie:) Piąteczka. W jakiej blasze pieczesz biszkopt, bo patrząc na ilość użytej mąki nie jestem pewna czy taka 38x22 nie jest trochę za duża?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń