Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Malinowa chmurka-pyszne, z malinami, bezą-na dużą blaszkę

Ciasto Malinowa chmurka-pyszne, z malinami, bezą-na dużą blaszkę

Autor: smaki-katriny

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 4424

Dodano: 28.04.2018

Odsłon: 10873

ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pycha :)

Składniki

  • blaszka około 25x35 cm
  • KRUCHE CIASTO -5 żółtek -3 łyżki cukru pudru -łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 cukier waniliowy -100g masła -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • GALARETKA Z MALINAMI -500g malin -3 malinowe galaretki -3,5 szkl wody
  • KREM -650ml śmietanki 30 lub 36% -250g serka kremowego lub mascarpone
  • -1,5 łyżki żelatyny -125ml wody -3/4 szkl cukru pudru
  • BEZA -5 białek -szczypta soli -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -200g cukru -2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie) -płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie.

  2. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
    Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut.
    Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.

  3. BEZA


    Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.

  4. Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.

  5. Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
    Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.

  6. Na dno blaszki dajemy kruchy spód.

    WARSTWA MALINOWA

    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone) i wszystko mieszamy.

    Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.

  7. MASA ŚMIETANOWO-SEROWA

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy.
    W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę.

  8. Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

  9. I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 kwietnia Takie to bym teraz zjadł po niedzielnym obiedzie :) świetne ciacho, mniami :D Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń