Desery Przepis na:
Ciasto Malinowa Pianka

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 62
Dodano: 14.01.2015
Odsłon: 4117
Składniki
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 serki homogenizowane
- 0,5 l śmietanki kremówki 30%
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 galaretki malinowe
- 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
- 1 łyżka żelantyny
- cukier puder do smaku
- wiórki kokosowe do posypania z góry
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier i 2 łyżki wody, cały czas ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.Mąki z proszkiem wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180º C.
-
Masa malinowa: Maliny zblenderować i przetrzeć przez sito aby pozbyć się części pestek. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Do miski wlać pół szklanki śmietanki (reszta będzie na masie malinowej) i zmiksować ją z serkami i jogurtem, powoli wlewając zimną, tężejącą galaretkę. Dodać przecier malinowy i wszystko razem zmiksować. masę wylać na biszkopt (można na chwilę odstawić do lodówki aby zgęstniała).
-
Żelatynę zostawić do napęcznienia w 3 łyżkach wody, po czym upłynnić i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder (do smaku, ok. 1 łyżki) i tężejącą zimną żelatynę. Śmietanę rozsmarować na masie malinowej i posypać kokosem.
Komentarze do przepisu (4)

lidka5x5 15 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Rozpływające się w ustach, pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

bozena58 14 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
bardzo lubię tego rodzaju ciasta Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz