Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Malinowa Pianka

Ciasto Malinowa Pianka

Autor: Daria1404

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 62

Dodano: 14.01.2015

Odsłon: 4117

Pyszne ciasto znalezione w przepisach babci:)

Składniki

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 serki homogenizowane
  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka żelantyny
  • cukier puder do smaku
  • wiórki kokosowe do posypania z góry
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier i 2 łyżki wody, cały czas ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.Mąki z proszkiem wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180º C.

  2. Masa malinowa: Maliny zblenderować i przetrzeć przez sito aby pozbyć się części pestek. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Do miski wlać pół szklanki śmietanki (reszta będzie na masie malinowej) i zmiksować ją z serkami i jogurtem, powoli wlewając zimną, tężejącą galaretkę. Dodać przecier malinowy i wszystko razem zmiksować. masę wylać na biszkopt (można na chwilę odstawić do lodówki aby zgęstniała).

  3. Żelatynę zostawić do napęcznienia w 3 łyżkach wody, po czym upłynnić i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder (do smaku, ok. 1 łyżki) i tężejącą zimną żelatynę. Śmietanę rozsmarować na masie malinowej i posypać kokosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń