Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19399

Dodano:

Odsłon: 14679

Witajcie! Dzisiaj przepis na coś wyjątkowego, nieodłącznie kojarzącego się z jesienią, pysznego i pachnącego. Opiszę Wam jak przygotować ciasto marchewkowe.

Składniki

  • 1,5 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 szczypta soli
  • Polewa: 1,5 szklanki cukru pudru
  • Polewa:300g serków Philadelphia
  • Polewa: 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Polewa: 90g masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wbijam jajka. Dodaję cukier i cukier wanilinowy. Miksuję na dosyć szybkich obrotach aż masa zbieleje.

  2. Do drugiej miski przesiewam mąkę. Dodaję proszek do pieczenia, sól i sodę. Dokładnie mieszam trzepaczką. Orzechy drobno siekam.

  3. Do jajecznej masy wlewam olej i mieszam już na małych obrotach do momentu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Stopniowo dosypuję mączną mieszankę. Dodaję też przyprawę do piernika i cynamon.

  4. Teraz już wyłączam robota i do ciasta dodaję marchewkę i orzechy – wszystko dokładnie mieszam łyżką. Tak przygotowaną masę przelewam do tortownicy, którą wcześniej wysmarowałam masłem i wysypałam bułeczką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 50 minut. Ciasto wyjmuję i pozostawiam do przestudzenia.

  5. W tym czasie przygotowuję krem. Do miski wrzucam miękkie masło, cukier puder, serki Philadelphia i aromat waniliowy. Wszystko miksuję na jednolitą masę.

  6. Chłodne ciasto przecinam na dwa blaty. Nakładam warstwę kremu na dolny blat, przykrywam drugim i ten również smaruję. Nie zapominam o posmarowaniu boków ciasta. Wierzch posypuję cynamonem i dekoruję garstką startej marchewki. Do dekoracji można też wykorzystać orzechy.

  7. Ciasto wstawiam do lodówki i dobrze schładzam przed podaniem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń