Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z jabłkami. Ciasto dodatkowo rozpieszcza nasze podniebienie kawałkami orzechów włoskich oraz rodzynkami. Będzie świetnym i zdrowym deserem, ale sprawdzi się także jako pożywna przekąska energetyczna :)
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 50
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 277
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 38
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 50
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 277
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 38
Składniki
Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Następnie do białek (cały czas miksując) dodajemy powoli cukier oraz kolejno żółtka, olej, a na końcu wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę, cynamon, proszek i sodę).
Do powstałej masy dodajemy starte marchewki, rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia*, a na jego wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jabłka. * Papier możemy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).
Życzę smacznego! :)