Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2389

Dodano:

Odsłon: 5749

Połączenie mocno czekoladowego brownie z masą serową.

Składniki

  • Brownie:
  • 350g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 5 jajek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka melasy
  • 210g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • Masa serowa:
  • 350g mielonego twarogu
  • 90g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • po 1 łyżce startej skórki pomarańczowej i cytrynowej
> 6 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brownie:
    Połamaną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

  2. Jajka ubijać razem z cukrem przez 10 minut, pod koniec dodać melasę.

  3. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

  4. Do ubitych jajek wlać czekoladę z masłem i wsypać przesianą mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

  5. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przelać czekoladowe ciasto.

  6. Masa serowa:
    Miękkie masło ucierać z cukrem przez 5 minut, następnie dodać jajka, twaróg i skórkę cytrynową i pomarańczową. Wymieszać. Porcjami nakładać na czekoladowe ciasto i wymieszać delikatnie widelcem, aby powstał marmurek.

  7. Piec 60-70 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową, żeby ciasto się nie przypiekło.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń