Do góry

Przekąski Przepis na:

ciasto marysieńka

ciasto marysieńka

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7407

Dodano:

Odsłon: 33516

"niebo w gębie" :)))

Składniki

  • Ciasto I:
  • 7 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto II:
  • 25 dkg rodzynek lub orzechów, rodzynki namoczyć w rumie lub wiśniówce
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki zimniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 dkg masła
  • łyżka kakao
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto I: z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać żółtka. Następnie wsypać sypkie składniki. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Mieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni.

  2. ciasto II: ubić pianę z cukrem. Następnie wsypać sypkie składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie odsączone rodzynki (pozostały alkohol zostawić do nasączenia) lub posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto piec w 180stopniach.

  3. krem: pół litra mleka zagotować z cukrem waniliowym. Cukier utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki i wymieszać dokładnie by nie było grudek. Otrzymaną masę zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i ugotować budyń. Należy cały czas mieszać. Wystudzić. Kostkę masła utrzeć dodać wystudzony budyń, następnie łyżkę ciemnego kakao. Wymieszać dokładnie.

  4. ciemny placek przekroić na pół. Placek nasączyć częścią alkoholu, posmarować połową ciemnej masy kakaowej. Na to położyć ciasto z rodzynkami. Następnie rozsmarować drugą połowę masy kakaowej, na to ciemny placek, nasączyć alkoholem. Gotowy placek można posmarować kremem lub oblać polewą i posypać kokosem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Czarownica1107 23 października 2015 To ciasto to mniej więcej na jaką blachę jest?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malga8 25 stycznia 2013 zrobilam dzis to ciasto, troche pracy przy nim jest, ale warto , jest bardzo smaczne... polecam wszystkim...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 07 stycznia 2013 Niesamowicie pysznie wygląda to ciasto, szkoda że nie można od razu spróbować. 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 04 stycznia 2013 Dziękuję bardzo, a zapomniałam dodać, że jak odcedzę rodzynki to potem placki nasączam pozostałym alkoholem :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 stycznia 2013 Miałam okazję jeść takie ciasto i potwierdzam,że niebo w gębie.Zdjęcie bardzo dobre,przynajmniej widać ,że jest świeżutkie i mięciutkie. Szkoda ,że nie mogę postawić 6.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 stycznia 2013 Ale bym zjadła ,wygląda "bosko"a gdzie moje postanowienie ? aaa co tam.........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń