Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 4595

Dodano:

Odsłon: 18520

dziś zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem cukierków Michałków. Ciasto składa się z kilku warstw-miękkiego, wilgotnego ciasta, kwaskowych powideł, kremu z Michałkami i śmietankowej góry

Składniki

  • ***przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO KAKAOWE -5 jajek -3.4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao
  • -8 łyżek oleju -8 łyżek wody
  • KREM -1 litr mleka -2 budynie smietankowe bez cukru po ok 40g sztuka
  • -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej (łyżki pełne, z górką)
  • -200g cukierków Michałki -250g masła lub margaryny -pół łyżki kakao
  • WARSTWA ŚMIETANKOWA -300ml śmietanki 30% -3 łyżki cukru pudru
  • -2 łyżeczki żelatyny -100ml wody
  • DODATKOWO -pół szklanki kawy do nasączenia ciasta -troche kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu
  • -kilka zmielonych orzechów włoskich -3 cukierki Michałki do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakowego.

    Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka)
    Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.

  2. KREM
    Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki.

    Do garnka wlewamy 800ml mleka, i stawiamy na gazie.
    Do miski dajemy 200ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier waniliowy,mąkę i mieszamy na gładką masę, wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Powstały, gęsty budyń studzimy.

  3. Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, wszystko miksujemy. Do powstałej masy dodajemy pokrojone cukierki Michałki i pół łyżki kakao-całość miksujemy.

  4. Pierwszy spód ciasta nasączamy kawą, smarujemy cienko powidłami lub kwaskowym dżemem, wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem-nasączamy go kawą.
    Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy warstwę śmietankową.

  5. Śmietanę 30% ubijamy c cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w 100ml gorącej wody, ostudzoną żelatynę.
    Miksujemy i szybko wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
    Posypujemy orzechami i startymi cukierkami Michałkami.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  6. Gorąco polecam, ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, wilgotny biszkopt, pyyyszna masa, wszystko idealnie współgra tworząc pyszną całość.
    Polecam i życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń