Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z gotowaną masą serową

Ciasto miodowe z gotowaną masą serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6505

Dodano:

Odsłon: 89057

Ciasto miodowe z przepyszną gotowaną masą serową. Ciasto najlepiej smakuje po całym dniu (24h) spędzonym w lodówce. Blaty robią się miękkie i wilgotne. Przepis na blaty miodowe zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku, natomiast przepis na masę serową podkradłam mamie :) Ciasto w sam raz na nadchodzące święta! Polecam!

Składniki

  • Na blaty miodowe:
  • 4 szkla mąki pszennej
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 250g masła
  • 150g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Na masę serową:
  • 1kg zmielonego sera
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • pół szklanki mleka
  • 200g masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Na polewę:
  • 150g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • wiórki kokosowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaty miodowe: masło roztapiamy z miodem, odstawiamy do ostudzenia a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23X30cm), najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.

  2. Masa serowa: budyń rozpuszczamy w mleku (pół szklanki). Ser łączymy z jajkami, cukrami, rozpuszczonym budyniem i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Masło roztapiamy w większym rondelku, dodajmy zmiksowane składniki i cały czas mieszając (masa łatwo się przypala!) zagotowujemy masę. Od tego momentu gotujemy 10 minut na średniej mocy palnika (cały czas mieszając). Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia

  3. Jeden blat ciasta miodowego wkładamy na dno formy. Gdy masa serowa jest jeszcze ciepła, ale już nieco gęstsza wylewamy połowę na blat, rozprowadzamy równomiernie. Kładziemy drugi blat, lekko dociskamy i wylewamy resztę masy. Układamy trzeci blat.

  4. Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy z kąpieli wodnej z masłem. Polewą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy wiórkami.

    Gdy masa i polewa przestygną, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 29 stycznia 2014 Piekłam to ciasto kiedyś według swojego przepisu,teraz zrobiłam z Twojego i widzę wyraźną różnicę,zdecydowanie lepsze - oczywiście Twoje zrobiłam z masą z kaszy mannej,ale z serem też wypróbuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

osmami 29 grudnia 2013 Ciasto jest przepyszne, masa serowa bardzo dobra (miałam ser z wiaderka), tylko ciasto kruche zrobiłam po swojemu "wszystkiego tak na oko"(np. dałam dużo mniej miodu, więc blaty są jaśniejsze i bardziej miękkie). Ogólnie ciasto rewelacyjne!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 15 grudnia 2013 uwielbiam to ciasto ale z masą serową jeszcze nie jadłam, zawsze robię z grysikiem :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hz1971 15 grudnia 2013 Wygląda bardzo apetycznie. Upiekę ciasto na święta w formie w kształcie choinki. Tylko przyozdobię w związku z tym bardziej "choinkowo" :)np. "lentilki" jako bombki itp.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń