Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 595

Dodano:

Odsłon: 6705

Ciasto miodowe z herbacianym biszkoptem i musem z truskawek to ciekawe zestawienie, które łączy masa z kaszy manny.

Składniki

  • Ciasto miodowe:
  • 70 dag mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy:
  • 80 dag truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,2 szkl wody
  • Krem:
  • 4 szkl mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 10 dag masła
  • 15 dag margaryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • ekstrakt waniliowy do smaku
  • Polewa:
  • 25-30 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki śmietanki 30 %
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus opcjonalnie
  • Dodatkowo:
  • 3-4 dag białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto miodowe:
    Miód podgrzać i wymieszać z sodą. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać miód, jajka, śmietanę i mus.
    Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/37 cm. nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor.

  2. Biszkopt:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i herbatą matcha.

  4. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Biszkopt wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym bułką tartą.( blaszka ma być takiej samej wielkości jak ciasto miodowe)
    Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut.

  5. Mus truskawkowy:
    Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, dodać cukier, rozgotować, zmiksować. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać, odłożyć do stężenia.

  6. Krem:
    Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować. Szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.

  7. Ciasto przekładamy w następujący sposób:
    1 blat miodowy
    2 połowa kremu
    3 tężejący mus
    4 pozostały krem
    5 blat miodowy
    Tak przygotowane ciasto obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.

  8. Polewa:
    Wszystkie składniki polewy rozgrzać ciągle mieszając nie dopuszczając do zagotowania. Gdy polewa gładka trochę przestudzić, doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem.
    Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto i posypać startą białą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń