Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe cappuccino

Ciasto orzechowe cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3154

Dodano:

Odsłon: 24528

Łączy ono w sobie smak kawy cappuccino oraz orzechów. Jest wilgotne i bardzo smaczne,polecam gorąco :)

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • CIASTO ORZECHOWE
  • 5 jajek -3/4 szkl cukru -200 g zmielonych drobno orzechów włoskich
  • -łyżeczka proszku do pieczenia- pół łyżeczki kakao- 8 łyżek oleju
  • -8 łyżek wody -1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • KREM
  • -3 szklanki mleka- 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki
  • -3/4 szkl cukru- 1 łyżka cukru waniliowego
  • -250g masła lub margaryny- 4 łyżki kawy cappuccino
  • POLEWA
  • -50g czekolady mlecznej -2 łyżki masła -2 łyżki mleka -łyżeczka kakao
  • PONCZ
  • -Łyżka kawy rozpuszczalnej- 3/4 szklanki wody- 2 łyżki wódki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO ORZECHOWE

    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę
    dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy.
    Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
    Studzimy i kroimy na dwa spody

  2. KREM

    2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.
    W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek)
    cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy.W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino.
    (przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji)

  3. Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem

  4. Ponczujemy.

    Polewa

    składniki na polewę dajemy do miski -najlepiej szklanej lub metalowej i umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem,mieszamy do połączenia się składników.
    polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

  5. Można również udekorować ciasto według własnej inwencji :)
    Ja zrobiłam rozetki z masy i powkładałam w nie połówki orzechów.
    Ciasto powinno poleżeć noc w lodówce.

  6. I gotowe

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 listopada 2017 Oj, oj, trochę późna pora, ale takie ciacho, to nawet po ciemku bym zjadł xD Odpowiedzi: 2 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń