Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto poczwórnie czekoladowe

Ciasto poczwórnie czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 8963

Dodano:

Odsłon: 13640

ciasto meeeeega czekoladowe, w sam raz dla czekoholików :-) zainspirowane przepisem Nigelli, z moimi modyfikacjami

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać stopniowo jajka i nadal ucierać. Wsypać mąkę z sodą i kakao, dodać śmietanę i wszystko dobrze utrzeć. Zmniejszyć obroty miksera i lekkim strumykiem dodawać wrzątek. Na koniec wsypać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką. Formę (u mnie keksowa) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).

  2. Ok. pół godz. przed końcem pieczenia przygotować syrop. Wodę zagotować w garnku z cukrem i kakao. Gotować co jakiś czas mieszając aż syrop lekko zgęstnieje i zacznie robić się delikatnie klejący. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy syropem, którego część powinna wsiąknąć w placek. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

xxmalutkaxx 16 kwietnia 2012 zrobiłam tak samo jak jest napisane i wyszlo przepyszne ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń