Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pomarańczowo - marchewkowe z kokosem

Ciasto pomarańczowo - marchewkowe z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 14534

Dodano:

Odsłon: 9290

Brytyjskie ciasto tak lubiane do popołudniowej herbaty, jest klasą samą w sobie. W tym przepisie kokos, skórka pomarańczowa, marchewki dają fajną teksturę i sprawiają że ciasto cudnie pachnie, wyśmienicie smakuje oraz jest wyjątkowo wilgotne.

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 4 jajka wielkość L
  • 225 g mąki pszennej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g tartej na drobnych oczkach marchewki
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dekoracja:
  • 150 g białego sera potrójnie mielonego
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę mieszamy razem ze skórką pomarańczową, kokosem i gałką muszkatołową.

  2. Masło z cukrem ucieramy na puch.

  3. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.

  4. Kiedy skończą się jajka do masy dodajemy po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, również nie przerywając ucierania.

  5. Na końcu dodajemy marchewkę z kokosem i pomarańczą.

  6. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na małą tortownicę (o szerokości 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175'C i pieczemy przez około 1h i 30 minut.

  7. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce.

  8. Biały ser ucieramy z cukrem pudrem i wodą.

  9. Tak przygotowanym lukrem oblewamy ciasto.

  10. Na wierzch ciasta nakładamy skórkę pomarańczową. Smacznego !!!

  11. ;-D

  12. ;-)))

  13. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń