Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ponczowe z polewą lukrową

Ciasto ponczowe z polewą lukrową

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Ciasto ponczowe z polewą lukrową"

Składniki

  • 8 jajek
  • 210 g cukru
  • 230 g mąki gładkiej. Do nasączenia: 200 g cukru kryształu
  • 200 ml ponczu
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Krem i polewa: 200 g marmolady porzeczkowej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tłuszcz i gruba mąka do wysypania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Formę o średnicy 26 cm natłuść i wysyp grubą mąką. Ubij jajka z cukrem i wmieszaj przesianą mąkę. Wlej ciasto do formy i piecz 40 min w 180°C.

  2. Zagotuj 100 ml wody z cukrem. Dopraw ponczem, zafarbuj barwnikiem spożywczym i poczekaj, aż wystygnie. Korpus przekrój poziomo na trzy części. Jedną część włóż do czystej formy i posmaruj marmoladą. Nałóż drugą część i zalej ponczem. Przykryj ostatnią częścią posmarowanego korpusu, marmoladą w dół.

  3. Wstaw ciasto na noc do lodówki. Następnie posmaruj marmoladą i lukrem z wymieszanego z gorącą wodą cukru pudru i soku z cytryny.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń