Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto " Hiszpanka"

Ciasto  Hiszpanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 10144

Ciasto na cieście czekoladowym z kremem kawowym z bezikami.Ciasto też z kremem jogurtowym, posypane tartą czekoladą. Ciasto tortowe o smaku kawowym,bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. masła -1 gorzka czekolada -5 jajek
  • -170 g. cukru pudru -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • MINI BEZIKI:
  • -2 białka -szczypta soli -3/4 szklanki cukru pudru
  • -1 łyżeczka maki ziemniaczanej -1 łyżeczka soku z cytryny
  • KREM KAWOWY Z BEZIKAMI:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -250 g. serka mascarpone -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • -1/3 szklanki wody, do kawy -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody do żelatyny
  • POWIDŁA:
  • -220 g.-100% czarnej porzeczki
  • KREM JOGURTOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -500 g. jogurtu greckiego -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GÓRA:
  • -50 g. mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok.25-30 min.

  2. beziki- Czyste białka ubić ze szczyptą soli i porcjami pudru.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.Woreczek może być z ozdobną końcówką lub bez. Wycisnąć beziki na blaszkę z papierem do pieczenia.

  3. Suszyć w nagrzanym piekarniku do 100 *C,przy minimalnie otwartych drzwiczkach z termoobiegiem ok.3-4 godz. Zależy od wielkości bezików. Najlepiej sprawdzić przełamując bezika.

  4. krem kawowy- Żelatynę rozpuszczamy z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wody.Kawę przelewamy do żelatyny i chłodzimy do letniego.Śmietankę ubijamy z pudrem, potem ze śnieżką. Następnie stopniowo dodajemy serek,miksujemy.Na koniec dolewamy letnią żelatynę z kawą i miksujemy ale krótko.Wrzucamy bezki, mieszamy i wykładamy na placek.

  5. Na kremie rozkładamy kleksy z powideł i rozsmarowujemy je.

  6. krem jogurtowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą.Ubić schłodzoną śmietankę z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i zmiksować. Dalej miksować i powoli wlewać letnią żelatynę. Ale już długo nie miksować. Wyłożyć na ciasto.
    Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń