Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Japonka"

Ciasto Japonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2860

Dodano:

Odsłon: 3194

Ciasto na makowcu japońskim z masą serową, mandarynkami i galaretką. Ciasto idealne na świąteczny stół, nie dość że pyszne to ślicznie prezentuje się.

Składniki

  • MAKOWIEC JAPOŃSKI:
  • -250 g. masła -1 szklanka cukru -8 żółtek
  • -200 g. maku mielonego -500 g. tartych jabłek
  • -50 g. tartych orzechów włoskich -50 g. kokosu
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -trochę olejku migdałowego
  • -8 łyżek grysiku (ja dałam bułki tartej) -8 białek -1/2 szklanki cukru
  • MASA SEROWA:
  • -350 g. sera z wiaderka -500 ml. śmietanki 30 %
  • -3 łyżki cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -1 op. Żelatyny-fix Deserowej -50 ml. zimnej wody -100 ml. wrzątku
  • OWOCE:--2 małe puszki mandarynek
  • GALARETKA:
  • -4 galaretki krystaliczne -5 szklanek wody
  • DEKORACJA: posypka cukrowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. makowiec-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Dodać mak, odciśnięte tarte jabłka,orzechy, kokos, proszek do pieczenia,grysik i chlust olejku.Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Białka ubić ze szczyptą soli potem z cukrem (1/2 szklanki). Pianę dodawać porcjami do ciasta i delikatnie wymieszać, ale nie długo.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 35 min. w 175 *C.
    Po upieczeniu obrócić na deskę, zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia.

    Makowiec ponownie włożyć do tej samej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.

  2. masa- Sporządzić żelatynę w/g wskazówek na opakowaniu.Ubić śmietankę z pudrem z śmietan-fixem, potem serem. Po trochu dolewać letniej żelatyny, ciągle miksując. Wyłożyć na makowiec.

  3. Mandarynki odsączyć i ułożyć na masie. Całość trochę schłodzić.

  4. galaretka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić w niej galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia. Polać po mandarynkach i schłodzić do stężenia.
    Można zostawić takie, albo posypać posypką, czy zrobić rozetki z bitej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń