Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Marysieńka"

ciasto Marysieńka

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7802

Dodano:

Odsłon: 36482

To popularne ciasto jak najbardziej zasłużyło sobie na dobrą opinię...delikatny czekoladowy biszkopt w połączeniu z aksamitnym budyniowym kremem i ciastem pełnym chrupiących orzechów to cudowne połączenie, któremu absolutnie nie można się oprzeć :))))

Składniki

  • biszkopt: 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej (z górkami)
  • szczypta soli
  • ciasto orzechowe: 5 białek
  • 250 gramów włoskich orzechów pokrojonych średnio drobno
  • 1 pełna po brzegi szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej (z górką)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem budyniowy:
  • 5 żółtek
  • 250 gramów masła lub margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt czekoladowy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wrzucamy żółtka, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko na średnich obrotach, do połączenia.
    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.





    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka, studzimy.


    Ciasto orzechowe.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia.

    Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy delikatnie łyżką.


    Tą samą blaszkę wyścielamy nowym papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto wyjmujemy i studzimy.

    Krem budyniowy.
    5 żółtek ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na piankę o jasnym kolorze, wlewamy mleko i dodajemy mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo.

    Resztę mleka zagotowujemy, kiedy zawrze wlewamy mieszaninę i podgrzewając do zagotowania cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje intensywnie mieszając gotujemy przez około 2 - 3 minuty, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy do temperatury pokojowej.

    Masło lub margarynę (najlepiej o temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników.

    Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty, możemy to zrobić na przykład za pomocą metody nitkowej, którą pokazuję TUTAJ.


    Blaszkę ponownie wyścielamy papierem, na którym piekł się ciemny biszkopt, wkładamy jeden blat ciemnego ciasta, smarujemy połową kremu budyniowego.

    Na krem układamy ciasto orzechowe i lekko, ale z wyczuciem dociskamy.
    Ciasto orzechowe smarujemy pozostałym kremem i przykrywamy wierzchnim blatem biszkoptu kakaowego.

    Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

    Następnie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy ciasto.

    Na końcu wkładamy je do lodówki na kilkanaście godzin.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ReniaM 07 grudnia 2017 Ciasto pyszne piekłam już dwa razy. Dla mnie masa za słodka, więc dałam 3/4 szkl.cukru w zupełności wystarczy.Gorąco polecam ten przepis.Pycha

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 20 kwietnia 2017 Jak pokazałam córce, nie było dyskusji i na świątecznym stole zagościła "Marysieńka". Ciasto jak dla mnie trochę za słodkie, ale następnym razem zmniejszę ilość cukru w kremie. Biszkopt mega puszysty, środek cudownie chrupiący i ten ten krem... Serdecznie polecam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 30 marca 2017 Wspaniałe ciasto, na świątecznym stole zrobi furorę :-).

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 marca 2017 No i na święta ciasto dla obżartuchów. Oczywiście i Twoja babka "Cud" wg E.Wachowicz ukochana przez moją rodzinkę. Ile lat ją już piekę - no dobre 3 lata i faktycznie jest to ciasto "ukochane" Miłego gotowania na święta. Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 marca 2017 pysznie wygląda ta marysienka :P Ewciu, wpadamy na kawę :*

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń