Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Ciasto rabarbarowe z kruszonką"

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • 7 i 1/2 dag cukru kryształu
  • 100 ml mleka
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 8 dag masła
  • 3 jajka
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do formy
  • 1 i 1/5 kg rabarbaru . Na kruszonkę: 12 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • 5 dag drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 1 torebka cukru wanilinowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży, łyżeczki cukru, połowy letniego mleka i dwóch łyżek mąki przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrósł.

  2. Przesiej do misy pozostałą mąkę, dodaj cukier, pokrojone w kawałki miękkie masło, jajka, gałkę muszkatołową i zaczyn. Wszystko wymieszaj. Dolewając pozostałe mleko, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki. Zrób kruszonkę: połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki masła, cukier, żółtko i cukier wanilinowy. Wszystkie szybko połącz, aby powstały małe grudki.

  3. Ciasto drożdżowe rozwałkuj, a następnie umieść je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Uformuj wyższy brzeg. Na cieście rozłóż pokrojony rabarbar i posyp kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° C ok. 40 minut. Gdy zupełnie ostygnie, pokrój na kawałki.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 195 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń