Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto stokrotka

Przepis dnia 2019-01-06
Ciasto stokrotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 987

Dodano:

Odsłon: 7821

Pyszny śmietanowiec w trochę innym wydaniu.

Składniki

  • ok. 200 g herbatników
  • mleko do nasączania
  • 400 g kefiru
  • 400 g gęstej śmietany 18 %
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 cytrynowe galaretki
  • 3 różnokolorowe galaretki( niebieska, jagodowa, brzoskwiniowa)
  • Wierzch:
  • galaretka agrestowa
  • ciastka w kształcie kwiatków- 2 opakowania
  • żurawina do środków
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Każdą z 3 galaretek (niebieska, brzoskwiniowa i jagodowa) rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy w dowolną kostkę.

    Blachę o wymiarach 21/25 cm aż po brzegi wykładamy folią spożywczą. Herbatniki układamy i jeśli trzeba przycinamy. Za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem.

    Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, żeby szybciej wystygła możemy włożyć do naczynia z zimną wodą.


    Kefir i śmietanę za pomocą miksera ubijamy z cukrem pudrem (najlepiej w wysokim naczyniu, masa pryska) Zimne galaretki cytrynowe też chwilkę ubijamy następnie wlewamy do naszej masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki.


    Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki.

    Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki. Co jakiś czas sprawdzamy, gdy jest już gęsta ostrożnie wlewamy na ciasto. Chłodzimy, najlepiej całą noc. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń