Desery Przepis na:
Ciasto sycylijska Pianka

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2551
Dodano: 14.03.2016
Odsłon: 35392
Składniki
- Biszkopt:
- 3 duże jaja
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 – 4 czubate łyżki maku
- skórka otarta z czerwonej pomarańczy
- Pianka
- 400 ml śmietanki
- 1 łyżka cukru
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 1 szklanka wody gorącej
- 2 czerwone pomarańcze (sycylijskie)
- Dodatkowo:
- 2 opakowania delicji pomarańczowych
- 100 ml mocnej czarnej herbaty
- 2 łyżki rumu
- 1 opakowanie galaretki żurawinowej
- 300 ml gorącej wody
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier(połowę), ubijając na sztywno. Żółtka ucieramy na kogiel mogiel z cukrem i dolewamy stopniowo oleju, dodajemy do białek. Mąki przesiewamy i mieszamy z makiem – dodajemy do jajek. Pieczemy an blaszce o wymiarach kartki a4 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut. Po upieczeniu studzimy i zdejmujemy papier.
-
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę – studzimy, ale nie doprowadzamy do stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy, cienkim strumieniem, wolno miksując wlewamy galaretkę i dodajemy cząstki pomarańczy – obieramy ją razem ze skórką i dzielimy na kawałeczki. Masę wylewamy na biszkopt. Następnie na wierzchu układamy ciastka z galaretką – nasączone rumem i herbatą. Czekamy aż pianka zastygnie.
-
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku – studzimy. Tężejącą wylewamy na wierzch ciasta. Gotowe chłodzimy w lodówce.
Komentarze do przepisu (2)

Czarownica1107 23 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
pięknie wygląda, proszę o informację jaką śmietankę dodajesz 30%? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz