Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto sycylijska Pianka

Ciasto sycylijska Pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2791

Dodano:

Odsłon: 35498

To właśnie na Sycylii znajdziemy bogactwo cytrusów, między innymi czerwonych pomarańczy. Początkowo od tamtejszych pomarańczy, czy tam wykorzystanej w tym cieście odmiany Moro oczekiwałam tylko koloru. Wielkie było moje zdziwienie gdy po skosztowaniu, powąchaniu odkryłam tan na prawdę zupełnie nowy owoc. Słodszy, bardziej aromatyczny. Z wypływającym krwistoczerwonym sokiem. Dlatego też pianka z bitej śmietany uzyskała finalnie nieco inny kolor niż ten tradycyjny pomarańczowy z gotowego proszku. Wierzcie mi lub nie, ale póki na rynku nie ma galaretki z czerwonej pomarańczy to idealnie komponuje się tu wersja żurawinowa. Tak jest i już. Mak lubię sam w sobie, ale w połączeniu z tym ciastem nadaje mu on swój charakterek i na ten moment nie wyobrażam sobie lepszej wersji – białej czy kakaowej, czy orzechowej lub kokosowej… Jeżeli dopadniecie czerwone pomarańcze – koniecznie wypróbujcie przepis :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 duże jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 – 4 czubate łyżki maku
  • skórka otarta z czerwonej pomarańczy
  • Pianka
  • 400 ml śmietanki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 1 szklanka wody gorącej
  • 2 czerwone pomarańcze (sycylijskie)
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji pomarańczowych
  • 100 ml mocnej czarnej herbaty
  • 2 łyżki rumu
  • 1 opakowanie galaretki żurawinowej
  • 300 ml gorącej wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier(połowę), ubijając na sztywno. Żółtka ucieramy na kogiel mogiel z cukrem i dolewamy stopniowo oleju, dodajemy do białek. Mąki przesiewamy i mieszamy z makiem – dodajemy do jajek. Pieczemy an blaszce o wymiarach kartki a4 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut. Po upieczeniu studzimy i zdejmujemy papier.

  2. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę – studzimy, ale nie doprowadzamy do stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy, cienkim strumieniem, wolno miksując wlewamy galaretkę i dodajemy cząstki pomarańczy – obieramy ją razem ze skórką i dzielimy na kawałeczki. Masę wylewamy na biszkopt. Następnie na wierzchu układamy ciastka z galaretką – nasączone rumem i herbatą. Czekamy aż pianka zastygnie.

  3. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku – studzimy. Tężejącą wylewamy na wierzch ciasta. Gotowe chłodzimy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Czarownica1107 23 czerwca 2016 pięknie wygląda, proszę o informację jaką śmietankę dodajesz 30%? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń