Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7117

Dodano:

Odsłon: 8876

Dla miłośników wszystkiego co szpinakowe polecam ciasto szpinakowe. Nadzienie szpinakowe z dodatkiem fety zamknięte w pysznym, delikatnym i chrupiącym cieście francuskim. Polecam!

Składniki

  • 3 płaty ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 150g fety
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • Gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • Natka pietruszki
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka
  • ziarna sezamu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Podsmażony szpinak odciskamy z soku, dodajemy do niego rozgniecioną widelcem fetę, posiekaną natkę, sól, pieprz, gałkę, jajko, bułkę tartą, mleko i mieszamy.

    Kwadratową blaszkę (u mnie keksówka) natłuszczamy i obsypujemy mąką. Na dno i boki formy wykładamy 2 płaty ciasta tak, by zwisały po bokach po kilka centymetrów. Na ciasto wykładamy farsz i wyrównujemy łyżką. Na górę nakładamy ciasto wielkości foremki tak, by zakryło farsz. Brzegi ciasta przy brzegach lekko dociskamy palcami. Na koniec zakładamy do środka formy zwisające płaty ciasta i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekamy 30 minut, następnie wierzch smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy sezamem i dopiekamy około 15 minut (do zrumienienia).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń