Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe z masą orzechową

Ciasto truskawkowe z masą orzechową

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 99

Dodano:

Odsłon: 1545

Pyszne ciasto truskawkowe z nutą orzechową.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Masa orzechowa:
  • 15 dkg zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 15 dkg cukru
  • 12 dkg miękkiego masła
  • 10 dkg mąki
  • 1 jajko
  • Zalewa śmietanowa:
  • 9 dkg mielonego twarogu
  • 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 10 dkg cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 dkg mąki
  • truskawki
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę posiekać na stolnicy z masłem, dodać cukier puder i sól, wbić jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

  2. Masa orzechowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i zmiksować, aż dobrze się połączą.

  3. Zalewa: Wszystkie składniki zmiksować.

  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 min. , aż będzie jasnozłote.

  5. Na cieście rozłożyć równomiernie masę orzechową. Następnie położyć pokrojone truskawki. Wszystko zalać zalewą śmietanową. Piec w 180 stopniach około godziny w piekarniku z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń