Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami

Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 603

Dodano:

Odsłon: 8485

Podobno to jedno z najstarszych ciast i aż wstyd się przyznać, ale piekłam pierwszy raz... Wyszło przepysznie!

Składniki

  • 6 jajek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 budynie wanilinowe
  • 1 l mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu ubić pianę z białek i delikatnie zmieszać z resztą ciasta.

    Ugotować budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu.

    3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć odciśnięte z soku jabłka, zalać gorącym budyniem i wylać resztę ciasta.

    Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 marca 2018 Potwierdzam, to co napisałem wcześniej :D
Pyszności na talerzu :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń