Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z jagodami i kruszonką

Ciasto ucierane z jagodami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 7295

Już od dawna "chodził za mną" ucierany placek z owocami. W miniony weekend spełniłam swoje marzenie :) Ciasto wyszło pysznie, a jajka od babci sprawiły, że miało niesamowity kolor.

Składniki

  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • 11/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru białego
  • 1/2 kostki masła (10 dkg)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dkg jagód
  • cukier puder do posypania
  • margaryna do natłuszczenia tortownicy
  • bułka tarta do wysypania tortownicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie kruszonki:

    Z 50 g masła, 2 łyżek cukru pudru i 4 łyżek mąki zrobić kruszonkę: wszystkie składniki wrzucić do miseczki, zagniatać do powstania grudek.

  2. Wykonanie ciasta:
    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem.Następnie wrzucić mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko.Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość. Gotową masę przełożyć do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dół) i wysypanej bułką tartą (boki). Na górę dość obficie ułożyć owoce, lekko docisnąć, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aszantia 17 marca strasznie gęste to ciasto, ciężko z białkami się miesza

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń