Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z makiem i wiśniami

Ciasto ucierane z makiem i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Ciasto ucierane z makiem i wiśniami"

Składniki

  • 10 dag suchego maku
  • 1 kostka (25 dag) masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 fiolka migdałowego aromatu do ciasta
  • 1 szkl. wiśni z kompotu
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mak przelej na sitku wrzącą wodą, starannie osącz i osusz.

  2. Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

  3. Dodaj aromat migdałowy i dokładnie wymieszaj. Kiedy się połączą, powoli dolewaj masło i stale ucieraj masę mikserem. Odłóż ok. 2/3 ciasta. Resztę wymieszaj z makiem.

  4. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj jasne ciasto. Łyżką zrób wgłębienie wzdłuż całego ciasta. Nałóż do niego ciasto z makiem. Posyp wiśniami. Piecz ok. godziny w temperatury 175 st. Ew. posyp cukrem pudrem. Udekoruj.

  5. Gotowe ciasto studź 10–15 minut na blasze, następnie przełóż na kratkę kuchenną, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimny placek oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń