Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wiśniowo-śmietankowe

Ciasto wiśniowo-śmietankowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 8307

KWAŚNY SMAK WIŚNI ZE SŁODKĄ ŚMIETANKĄ...

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -10 JAJEK
  • -10 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
  • -3/4 SZKL.CUKRU
  • -1ŁYŻECZKA PR.DO PIECZENIA
  • -1 ŁYŻKA KAKAO
  • -LITR WIŚNI (MOŻNA UŻYĆ MROŻONYCH( 2X 400 G.)
  • -3 GALARETKI WIŚNIOWE
  • -ŚMIETANKA 36% -LITR
  • - 4 OP.CUKRU WANILIOWEGO
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1.BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ,DODAJEMY CUKIER I ŻÓŁTKA
    2.DODAJEMY STOPNIOWO MĄKĘ Z PROSZKIEM.
    3.MASĘ DZIELIMY NA DWIE RÓWNE CZĘŚCI-DO JEDNEJ DODAJEMY
    KAKAO
    3.DO JEDNEJ BLASZKI WLEWAMY JASNY BISZKOPT,DO KOLEJNEJ
    BISZKOPT Z KAKAO
    4.PIECZEMY OK.30 MIN.W TEM.170C- JA PIEKŁAM DWA BISZKOPTY
    JEDNOCZESNIE.



  2. 1.WIŚNIE ZE SŁOIKA WLEWAMY WRAZ Z SOKIEM DO GARNKA
    I DOPROWADZAMY DO WRZENIA.
    -ODSTAWIAMY I DODAJEMY GALARETKI.

    2.JEŚLI SA TO WIŚNIE MROŻONE,RÓWNIEŻ WRZUCAMY DO
    GARNKA(DOLEWAMY WODY DO ZAKRYCIA OWOCÓW)
    I DOPROWADZAMY DO WRZENIA.

    3.NASTĘPNIE WIŚNIE STUDZIMY,I CZEKAMY AŻ STĘŻEJĄ
    ( TRZEBA UWAŻAĆ,ŻEBY NIE STĘŻAŁY ZA BARDZO,PONIE-
    WAŻ CIĘŻKO BĘDZIE NAŁOZYC JE NA BISZKOPT.


    4.ŚMIETANKĘ UBIJAMY NA SZTYWNO Z CUKRAMI WANIL.

  3. PRZEKŁADANIE:

    1.NA BISZKOPT CIEMNY,WLEWAMY WIŚNIE
    ( ZOSTAWIAMY DOSŁOWNIE KILKA ŁYŻEK SAMEGO ŻELU,
    DO DEKORACJI)

    2.NA WIŚNIE DAJEMY POŁOWĘ ŚMIETANY-PRZYKRYWAMY
    DRUGIM BISZKOPTEM.

    3.DAJEMY ŚMIETANĘ I ŻELEM Z WIŚNI,KTÓRY NAM ZOSTAŁ
    DEKORUJEMY WIERZCH CIASTA.
    - JA ZROBIŁAM KLEKSY,KTÓRE "ROZMAZAŁAM" PATYCZKIEM
    DO SZASZŁYKÓW :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń