Do góry

Desery Przepis na:

ciasto włoskie z dużą ilością kardamonu

ciasto włoskie z dużą ilością kardamonu

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 4388

Dodano:

Odsłon: 12692

Bardzo smaczne orzeźwiające ciasto z niespodzianką w postaci kardamonu. Jeśli natrafisz w czasie jedzenia na ziarenko :) poczujesz niebiański smak.

Składniki

  • 6 szarych renet, pokroić w kostkę.
  • szklanka cukru i cukier waniliowy
  • pokrojone orzechy włoskie ok 20 dkg, lub w/g uznania.
  • 10 dkg rodzynek
  • wyłuskane ziarenka z 7 kardamonów
  • 3 jaja, ,2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Pokrojone jabłka mieszamy z orzechami (pokrojonymi), rodzynkami i kardamonem.
    Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Zamieszać.
    Wstawić do lodówki na ok 2 godz.

  2. Po wyjęciu z lodówki wlać do masy rozbełtane jaja, wsypać mąkę przesianą z proszkiem , sodą i kakao.
    Wymieszać
    Na koniec dodać olej i też wymieszać.


    piec 40 min w 170*

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna116 03 marca 2016 ciasto wyglada bardzo apetycznie i mysle, ze jest niesamowicie aromatyczne. :-). Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń