Do góry

Desery Przepis na:

CIASTO Z BEZĄ PORZECZKOWĄ

CIASTO Z BEZĄ PORZECZKOWĄ

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 11106

Pyszne ciasto ,można do niego użyć ulubionych owoców świetnie smakuje z czerwonymi porzeczkami .Dodatkowym plusem jest to że wykonuje się je bardzo szybko ...

Składniki

  • jogurt naturalny, 200ml
  • jaja(jedno całe i trzy żółtka do ciasta), 4szt.
  • olej, 2,3szkl.
  • cukier (dodatkowo 0.5szkl do bezy), 2,3szkl.
  • cukier waniliowy, 1op.
  • mąka, 500g.
  • proszek do pieczenia, 2łyżeczki.
  • kakao (może być bez kakao), 3łyżki.
  • beza
  • trzy białka
  • szczypta soli
  • łyzka mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180st. Zanim się nagrzeje ciasto będzie gotowe do pieczenia.W misce wymieszać jogurt z jajkami ,olejem ,cukrem i cukrem waniliowym.

  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ,dobrze wymieszać rózgą.Nie trzeba długo mieszać ,wszystkie składniki mają się tylko połączyć ze sobą.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Ubić na sztywno białka z cukrem gdy masa będzie lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną i następnie porzeczki .Ciasto piec przez 45minut w piekarniku nagrzanym na 180st.Pod koniec pieczenia wyłożyć na nie bezę i piec jeszcze10-15minut.

  4. ŻEBY BEZA SIĘ NIE SPIEKŁA TO PO KILKU MINUTACH PRZYKRYĆ WIERZCH PAPIEREM DO PIECZENIA ...PO UPIECZENIU POZOSTAWIĆ W PIEKARNIKU PRZY UCHYLONYCH DŻWICZKACH DO OSTYGNIĘCIA.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

martucha3 13 sierpnia 2011 przepraszam zrobiłam mały błąd w pisowni ale już poprawione to są2\3 szkl.cukru i oleju ...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 13 sierpnia 2011 Czy te 23 szklanki oleju i cukru to jednak nie trochę za dużo ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń