Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z budyniem i owocami

Ciasto z budyniem i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 1943

Kruche, budyń i owoce to super smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Co prawda dziś znowu jest gorąco ale dla kawałka tego ciasta warto się pomęczyć przy włączonym piekarniku

Składniki

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 1/2 szk cukru trzcinowego jasnego
  • 1/2 szk cukru białego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Owoce :
  • 2 jabłka
  • 300 g czereśni
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 szk borówek amerykańskich
  • Budyń :
  • 1,2 l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo :
  • 1 kisiel cytrynowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.

    Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    2/3 ciasta wylepić dno blaszki i nakłuć widelcem, wstawić blachę do lodówki na co najmniej pół godziny.

    Resztę włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.,

  2. Ugotować budyń i mieszać od czasu do czasu, ma być jeszcze ciepły.

    Jabłka i rabarbar pokroić a czereśnie wydrążyć.

    Na cieście rozsypać połowę kisielu wyłożyć jabłka, rabarbar, czereśnie i borówki i posypać resztą kisielu.

  3. Zakryć owoce ciepłym budyniem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażarki.

    Ciasto piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń