Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z czarną porzeczką w polewie czekoladowej

Ciasto z czarną porzeczką w polewie czekoladowej

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1703

Dodano: 11.07.2018

Odsłon: 390

Ciasto pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g twarogu naturalnego "President"
  • 300 g mąki pszennej + 2-3 łyżki dodatkowo
  • 1 łyżka extraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 szkl. czarnej porzeczki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ubić mikserem. Następnie dodać twaróg, extrakt waniliowy, cukier i po jednym jajku. Ciągle ubijać. Kolejno w kilku partiach dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką porzeczki obtoczone w 2-3 łyżkach mąki. Jest to zabieg konieczny, aby owoce nie opadły na dno. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 12x25 cm. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 60-65 minut. Piętnaście minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. Aby uniknąć przypalenia można wierzch przykryć papierem do pieczenia. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po całkowitym wystudzeniu polać polewą z roztopionej w mleku czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń