Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Ciasto z czereśniami"

Składniki

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 1-2 łyżki mąki do posypania formy. Na 80 dag czereśni
  • 500 ml soku wiśniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekać zimne masło z mąką. Dodać żółtka i jajko, olej, cukier i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

  2. Czereśnie wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem.

  3. Do gotującego się soku dodać mąkę ziemniaczaną i gotować do zgęstnienia, wsypać czereśnie, doprowadzić do wrzenia i przestudzić. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę natłuszczoną i oprószoną mąką.

  4. Podpiec ciasto na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200oC piekarniku, po tym czasie wyłożyć czereśnie, resztę ciasta ułożyć dekoracyjnie i piec jeszcze przez 15 minut. Podawać przestudzone.

  5. : ok. 55 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń